Waardering Zandmotor door bezoekers stijgt

Recreanten waarderen in 2019 de Zandmotor met een 8,2. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1274 recreanten die ter plekke zijn ondervraagd door Wageningen Environmental Research. Dat is iets hoger dan de 8,1 uit 2015. Met name het schone strand, de rust en ruimte, de lagune om te kitesurfen, de voorzieningen en de vormgeving scoren hoog.

De Zandmotor is in 2011 aangelegd met de bedoeling natuurlijke processen te gebruiken om stranden en duinen op een veilige breedte te houden alsmede kansen te bieden voor recreatie en natuurontwikkeling. Het onderzoek van Wageningen Environmental Research, in opdracht van de provincie Zuid-Holland, laat zien dat de Zandmotor in 2019 ook meer mensen trok dan in 2015.

Het jaarbezoek is op basis van infrarood sensoren bij de vijf aanliggende strandslagen geschat op minstens 525.000 recreanten. Wandelen, zwemmen, zonnen, op een terras zitten, met de hond wandelen en kitesurfen zijn de populairste activiteiten.

Net als in 2015 ergeren enkele bezoekers zich aan de aanwezigheid van afval en overlast van loslopende honden.

In vergelijking met 2015 komen er minder hondenbezitters op de Zandmotor maar is het aandeel kitesurfers flink gestegen.

Een kleine meerderheid vindt het acceptabel als een deel van de Zandmotor tijdens het broedseizoen wordt afgesloten voor natuurontwikkeling.

Balans uit een social media analyse blijkt dat met name in de beginperiode van de Zandmotor, er veel over is bericht en dan vooral over de recreatieve mogelijkheden en de beleving van de Zandmotor. Uit interviews met stakeholders en recreanten blijkt dat er op de Zandmotor een zekere balans is tussen water, natuur en recreatie. Deze balans is kwetsbaar en moet volgens hen behouden blijven.

Klik hier voor het recreatieonderzoek