In 2011 werd voor de kust van Kijkduin een schiereiland van 21,5 miljoen kuub zand aangelegd volgens het principe van Bouwen met de Natuur. Wind en stroming verspreiden het zand langs de kust en richting de duinen. Het doel is om de kust op de lange termijn te versterken en een dynamisch natuur- en recreatiegebied te creëren.
De Zandmotor is een uniek experiment, omdat we mét het water werken in plaats van er tegen. Door in een keer een grote hoeveelheid zand te storten, voorkomen we herhaaldelijke verstoring van de zeebodem. De natuur legt het zand voor ons op de juiste plek.
Rust en ruimte
Het zand heeft zich sinds de aanleg geleidelijk noord- en zuidwaarts verspreid onder invloed van wind, golven en stroming. Hierdoor is het gebied steeds meer gaan lijken op de dynamische kustnatuur zoals we die kennen van de Waddeneilanden. Diverse planten, vogels en andere dieren hebben zich in het nieuwe, aantrekkelijke kustlandschap genesteld. Het gebied heeft ook grote recreatieve waarde voor natuurliefhebbers en actieve sporters. De Zandmotor biedt voor zowel mens als dier een plek van rust en ruimte.
Icoon voor innovatie
De Zandmotor is belangrijk als aanjager voor innovatief kustonderhoud. Sinds de aanleg volgen tientallen onderzoekers van verschillende universiteiten en kennisinstellingen de ontwikkeling van de Zandmotor op de voet. Vanwege het innovatieve en grootschalige karakter is de Zandmotor uitgegroeid tot een internationaal innovatie-icoon.